A Bio és Demeteres minősítésű kozmetikumokról

A Bio és Demeteres minősítésű kozmetikumokról

biokontroll demeter logo
A Bio és Demeteres minősítésű kozmetikumokról

A kozmetika iparban is egyre jobban elterjedt és trendivé vált a természetes, natúr és bio elnevezés. Nem véletlen, hogy egyre több gyártó szereti reklámjaiban hangsúlyozni a natúr és bio összetevőket.
Sokan azt hihetik, hogy azok a termékek, amiket natúrnak, természetesnek vagy bionak neveznek és rá van írva egy termékre, az csak kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak és maximálisan megbízhatóak. Pedig valójában sokszor ezek igen messze vannak a valóságtól!
Sok gyártó úgy gondolja, hogy elég néhány százaléknyi növényi alapanyagot, vagy növényi kivonatot belekeverni a kozmetikumba és máris natúrkozmetikumnak lehet nevezni. Mint tudjuk, nem minden arany ami fénylik, és természetesen nem minden bio, amire ráírják, és azt állítják. Sokszor illusztrációkkal, nem hiteles bio logóval, vagy éppen a gyógynövények felsorolásával próbálják eladhatóbbá tenni a terméket. A megtévesztésként használt reklám ellenére, a címkén a természetes anyag csak az utolsó helyek egyikén szerepel az összetevők között!
Ez azt jelenti, hogy a kozmetikum a szintetikus, vegyi anyagok mellett csak minimális mennyiségben tartalmazza az ígért természetes összetevőt! Helyette túlnyomórészt kémiai hatóanyagok, színezékek, mesterséges illatanyagok, tartósítószerek találhatóak benne.

Honnan ismerhetők fel a valódi biokozmetikumok?

Attól, hogy a nevében szerepel a bio szócska, nem biztos, hogy valódi biokozmetikumról van szó. Ha valaki tényleg ilyen termékeket keres, jobban teszi, ha a megbízható minősítő szervezetek logóját keresi. Bár a védjegyek odaítélésének szempontjai országonként különbözőek lehetnek (sajnos még mindig nem egységesek a minősítő intézetek előírásai), abban általában hasonlítanak egymásra, hogy ellenőrzött minőséget takarnak.

A biotermékek előállítását az egész világban, így természetesen az Európai Unióban is előírások szabályozzák. A jogszabályok kimondják, hogy ha mindenféle veszélyesnek ítélt szer maradványaitól mentes a termék, akkor minősíthető bio-nak.

Íme, néhány magyar és európai elfogadott tanúsító cég logója, amelyeket a termékeken fel kell tüntetni:

bio logok

bio logok

Európában a biokozmetikumok minősítésében a magyar Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. előírásai a legszigorúbbak: az összetevők minimum 95 százaléka biogazdálkodásból kell hogy származzon!

„Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat.
A Biokontroll minősítésének feltétele, hogy az összetevők minimum 95 százaléka biogazdálkodásból származzon, a maradék 5 százalék lehet csupán hagyományos növényi termék. Ezt a minősítését azok a kozmetikumok kaphatják meg, amelyek nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, hidrogénezett állati vagy növényi anyagokat, génmódosítással nyert összetevőket, alumíniumszármazékokat, továbbá a termék vagy összetevői nem készülhetnek nanotechnológiával, de nem alkalmazhatnak szintetikus kémiai fényvédőket sem.
Jelenleg az itthon is kapható piperék közül a Biola márkanéven futó termékek rendelkeznek a Biokontroll minősítésével.”  forrás: origo.hu

Biola

Biola bio

Összegezve:
A kozmetikumok közül az lesz „bio”, melynek összetevői ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származnak és amennyiben megfeleltek bizonyos minőségi szabályoknak – az ellenőrző szervek ezt pecsétjükkel igazolták.

A biokozmetikumokat minősítő védjegyek „Rolls Royce-a” a Demeter jelölés.

Demeter minősítés

Demeter minősítés

A Demeter a legrégebbi és egyben legszigorúbb, nemzetközileg elismert német bio minősítés, mely 1928-ban jelent meg a biodinamikus gazdálkodásból származó termékek jelölése céljából.

A biodinamikus gazdaságok működése nem csak a természettel vannak összhangban, hanem a kozmosszal is. Az alapanyagok vetésénél, aratásánál és termesztési munkáknál a csillagok, a Nap és a Hold állását is figyelembe veszik.
A biodinamikus gazdálkodás összefüggéseit a múlt század elején Rudolf Steiner alapozza meg. Egy új dimenzió bevezetésével a holisztikus megközelítési mód által, figyelembe veszi a kozmikus erőket is, melyek hatással vannak a talajra és az élőlényekre egyaránt.
A kozmetikumok esetében a tanúsítás legfontosabb előfeltétele, hogy a gyártó biodinamikus kertészetben termessze a kozmetikumok alapanyagait. A biodinamikus növények az ökogazdálkodásban termő növényeknél is életerősebbek és nagyon magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, mert a földet, amelybe a növényeket ültetik nem csak komposzttal és állati trágyával kezelik, hanem növényi és ásványi „dinamizált” preparátumokkal is. A Demeter minősítésű kozmetikumokat kézzel készítik.

Biola demeter

Katka

Website: