A személyre szabott masszázsokat kiegészítem a Trigger pont terápiával

trigger pontok

Mi a trigger pont?

Az emberi test izomszövetében található feszültségcsomók.
A trigger vagy tenderpont egy kisebb izomrost szakaszra izolálódó merevség, amely csomóként elsősorban az izomhasak középpontja táján érzékelhetők. A trigger pont csomók kemény izomrost részek, amelyek nem tudnak ellazulni és folyamatosan összehúzódott állapotban vannak, akár éveken keresztül is. Ezek a csomók nagyon sok esetben kiváltó okai a különböző területeken jelentkező fájdalmaknak. Az adott izmot általában a szimpatikus idegrendszerből jövő hibás üzenet befolyásolja. Ezek az érzékeny részek a test izmai közül bármelyikben kifejlődhetnek, de leginkább a test legaktívabb izmaiban: a medencében, csípőben, vállban, nyakban, vagy a hátban jelennek meg. A feszültség pontok zavarják az izom koordinációt és az erőkifejtést is, csökkentve ezzel a súlyzózás, az agilitási és kardióvaszkuláris edzések hatását.
Trigger- és tenderpontok nemcsak helyi, vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, hanem további panaszok kialakulását eredményezhetik: ín túlterhelése, tendopathia, porc- és meniscussérülés, arthrosis, gerincpanaszok, porckorongbántalmak, kisugárzó fájdalmak, pszeudoradikuláris tünetek, arc-, fog-, fejfájás, …stb.

Hogyan működik a trigger pont terápia?

A trigger pont nyomásra mindig fáj.  A trigger pont terápia célja ezeknek a merev és feszült pontoknak, csomóknak a feloldása. A kezelés során meg kell keresni a fájdalom „trigger pontját”, vagyis ahonnan a fájdalom ered. Ez nem biztos, hogy a fájdalom helyén van. A trigger pontra megfelelő ideig kell nyomást kifejteni, ezzel történik a görcsös csomók kilazítása. Ez oldja a merevséget és a fájdalmat.

trigger pont terápia